Bilindiği üzere biz Türk erkekleri dans konusunda pek de marifetli olmadığımızı düşünürüz. Aslında bunun sebebi denememiş olmaktır. Üzerimize yüklenen erkek adam oynamaz rolü kadınlarımızın gelişimini özgür kılarken erkekleri sınırlamaktadır. Fakat birçok erkek özellikle de son zamanlarda oldukça rağbet gören sosyal danslarla sevgilisi ya da arkadaşı zoruyla avrupa yakası tanışır.
Başta arkadaşlarının zoruyla katılsa da zaman içerisinde ve öğrendikçe dansa kadınlardan daha fazla ilgi duymaya başlamaktadır. Hatta ciddiye alıp profesyonelliğe ve hatta birçok dans yarışmasına katılmaya kadar gitmektedir. Elbette bu tür danslar için eğitim adına biraz sabırlı olmak gerektiği bir gerçektir.
Başlarda dans etmek ciddiyetsiz görünsede, bireylerin ciddi bir şekilde dans etmeye odaklandığı görüldüğü zaman insan aynı şekilde bu ciddiyeti kendi bünyesinde hissetmeye başlıyor. Birçok kadın ve erkeğin bu tür danslara büyük bir ilgi gösterdiği şu son zamanlarda aşikar. Aynı zamanda bir çok önyargı barındırıyor.
Arkadaş yada yakınınız elinizden tutup bu ön yargıları kırmadan biz yardımcı olmak istedik.
Sosyal Latin Dansları Eğitmenimiz Yusuf GÜL e sorduk “Erkek adam kıvırır mı? ”
Kültürümüz ve folklorik yapımızı incelersek tüm yöre danslarımızda el, kol ve zıplama ağırlıklı figürler bulunmaktadır. Genelde kalça kullanımı roman karşılama gibi bayan karakteri ağırlıklı danslarımızda mevcuttur. Erkek karakterli hiçbir dansımızda köçek vb. gibi istisna danslarımız hariç kalça kullanımı bulunmamaktadır. Sosyal latin dansları Afrika kökenli olması sebebiyle o coğrafyanın inanç ve kültürünü yansıtmaktadır. Onların folklöründe kalça kullanımı gayet normal bir durum. İşte bu iki kültürün kaynaşması sonucu şu tartışma sorusu gün yüzüne çıkmıştır. Erkek adam kıvırır mı?
Bir dans eğitimi esnasında temel olarak bireylere eşit zaman aralıklarında (ritimle) hareket kabiliyeti kazandırmayı amaçlamaktayız. Hangi dans branşını seçerseniz seçin temel amacı bu olmalıdır.
Yapılan ritimli hareketlere karakter yükleme çalışmalarına vücut izolasyonu diyoruz. Kız erkek ayrımı yada dans branşı ayrımı bu noktada ayrışmaktadır.Örnek olarak yürüme eylemini ele alabiliriz. Tangodaki kadın yürüyüşü ile erkek yürüyüşü karakterleri farklıdır. Yine hiphop taki erkek yürüyüşü ile kadın yürüyüşü farklıdır. Oryantalde bir erkek karakteri bulunmadığı üzere bu klişe kimilerimize göre haklılık kazanabilir. Fakat genelde kadın ve erkek karakterleri tüm danslar için ayrılmıştır.
Dansa başlamak isteyen her bireye istediği branşa göre, ellerini, adımlarını, kalçasını yada göğüs kafesini nasıl kullanması gerektiğiyle ilgili bir karakter yükleriz. Bunu bir ortam davranışı yüklemesi olarak düşünebilirsiniz. Bir tango gecesine katılmanın kıyafet kültürü varsa dans etmeninde bir tavrı davranışı adabı mevcuttur. Tangocu gibi adım kullanmak bir karakter yüklemedir. Salsacı gibi kol kullanmak bir karakter bir izolasyon yüklemedir. Yine hiphopcu gibi göğüs kafesi kullanımı bir izolasyon bir karakter yüklemektir.
Kısaca temelde her dans müziğe eşlik etmek suretiyle yapılır. Değişkenler; ritme basma standartları, dansın karakter yapıları ve kadın erkek farklılıklarıdır.
Genelde sosyal danslarda erkek karakterleri omuz ve göğüs kafesi baskın figürler kullanmaktadır. Bayanlar ise kalça figürlerini baskın olarak kullanmaktadır. Erkekler net duruş ve figürler sergilerken bayanlar eklemlerini dalga şeklinde kullanmayı geliştirmeyi hedeflemektedir. İyi bir dansçı temelde tüm eklemlerini etkin bir şekilde kullanmayı öğrenmesi gereksede bu noktada baskın kullanım ayrışmaktadır.
Sportif Latin dansları dünyaca kabul görmüş bir spor branşıdır. Spor olması sebebiyle tüm açıların maximum seviyede kullanılması gelişimi göstermektedir. Kadın ve erkek karakterleri ne kadar kendi içinde ayrışsada açıların büyük kullanılması aşırı kıvırıyor hissiyatı escort yaratmaktadır.
Sportif danslar sosyal latin danslarına nazaran medyada daha fazla yer bulması sebebiyle latin dans branşlarının hepsinin aynı olduğu düşünülmektedir ve latin danslarına karşı bu noktada bir ön yargı oluşturmaktadır.
Oysaki sportif latin danslar “Samba ,Rumba , Jive, Pasadoble ve Cha Cha “ Sosyal Latin Dansları ise “Salsa, Bachata, Merengue ve klüp tarzı Cha Cha” şeklinde birbirinden ayrışmaktdır. Herbirinin kendi içinde ayrı hoş kültürü ve disiplinleri mevcuttur.
Sosyal latin dansları afrika kökenli olması sebebiyle o coğrafyanın inanç ve kültürünü yansıtmaktadır demiştik. Tüm figürlerde kalça ve göğüs kafesi yoğun kullanılır. Kadın figürlerinde daha kalça baskın kullanılırken erkekler güç gösteren kol omuz ve göğüs kullanımı içermektedir. Yani erkekler kıvırıyor gibi hissettirmez. Figürler kadın karakterinden çok bir savaşçı gibi hissettirmektedir.
Kısaca ön yargılarınızdan kurtulup herhangi bir dans kursu na başladığınızda afrika kültüründen kaynaklanan kalça ve göğüs kafesi egzersizleri sonrası dans karakterlerinin nasıl farklılaştığına sahit olacaksınız.
Yani Sosyal Latin danslarına duyulan antipati yersizdir. Çünkü bu dansta da erkek ve kadın karakteri farklıdır. Açıları doğru ve yeteri kadar kullanmak hem kadın hem erkek karakterine estetik yükleyecektir.
Bu sebeple Erkek adam kıvırır mı? Bizce kıvırır Ama adam gibi kıvırır. 🙂